Rajoittunutta herkuttelua

Muutama viikko sitten osteopaatti-fysioterapeuttini suositteli minua kokeilemaan erästä hyvin rajoitettua eliminaatiodieettiä, sillä hän oli muutaman ilmeisen tehottoman käsittelyviikon jälkeen sitä mieltä, että todennäköisesti minulla kyseessä onkin jokin aineenvaihdunnan häiriötila kun nivelet olivat kerta toisensa jälkeen jumissa. Eliminaatiodieetin tarkoituksena olisi lopulta päästä selville mitkä ruoka-aineet mahdollisesti minulla ylläpitävät tätä kuulemma hyvin haitallista tilaa. Nyt olen seurannut tätä rajoitettua ruokavaliota jo yli kolme viikkoa, ja päätin jakaa muutamia onnistuneesti kokeilemiani reseptejä myös muille. 


Kun ensin näin kiellettyjen ruoka-aineiden listan, meinasin purskahtaa itkuun. Kiellettyjä olivat mm. sika, nauta ja kaikki kalat, kananmuna, kaikki maitotuotteet, pähkinät, pavut ja herneet, suklaa (!), soija, rypsi- ja rapsiöljy, jotkin mausteet, tomaatti, sitrushedelmät, banaani ja omena, kaikki säilöntä- ja väriaineet sekä kaikki vaaleat viljat - siis myös kaura ja maissi.

Sallittujen listalla puolestaan olivat mm. kana, kalkkuna ja poro, auringonkukka- ja oliiviöljy, kaikki juurikkaat, peruna ja riisi, lehtisalaatit ja idut, mango, avokado, passionhedelmä ja luumu, vadelma ja mustikka, puhdas ruis, sokeri ja suola.


Ensimmäisen dieettipäivän iltana olin niin nälkäinen, että päätä särki ja oli pakko mennä aikaisin nukkumaan. Sitten muistin, että olen joskus ollut hyvinkin innokas kokeilemaan erilaisia leivontareseptejä, ja internet on pullollaan myös allergiavaihtoehtoja. Siispä etsimään ja kokeilemaan.


Rajoittuneen ruoka-valion ei välttämättä tarvitse tarkoittaa herkuttelusta luopumista. Niinpä kokeiluun lähti tämä mantelinen mansikkatorttu Erikoisen Hyvää -blogista. Tätä tarjoilin vieraillekin, ja se sai kovasti kehuja osakseen. Mansikkatorttu on siis maidoton, kananmunaton, viljaton (siis myös gluteeniton) ja täysin vegaaninen, ja ohje sopi minulle sellaisenaan, joten en lähtenyt sitä muokkaamaan millään tavalla.



Mantelinen mansikkatorttu oli niin hyvää, että kuvattavaksi jäi vain rippeet


Leipäaddiktina ja alkuun pelkästään 100% ruisleipää muutaman päivän mussutelleena rupesi mieleni tekemään vaaleaa leipää. Niinpä taas googlettelin ja tutkin reseptejä, ja lopulta päädyin kokeilemaan Kotikokin sivuilta löytynyttä gluteenittoman leivän reseptiä. Gluteenittomassa jauhoseoksessa on kuitenkin maissia, joten korvasin sen perunajauhoilla ja lisäsin sekaan 1,5tl leivinjauhetta (Huom! Leivinjauheissakin on usein maissitärkkelystä, mutta Xtra-leivinjauheessa sitä ei ole). Lorautin taikinan joukkoon myös pari ruokalusikallista auringonkukkaöljyä, koska tuntui siltä. 

Tästä leivästä tuli hyvin ciabatta-tyylinen ja se olikin tuoreena erittäin herkullista.



Gluteeniton leipä riisi- ja perunajauhoista


Yhtenä päivänä mieleni alkoi tehdä pannukakkua, ja jos mieli tekee niin pitäähän sitä saada. Käytin reseptipohjana Iidan matkassa -blogin gluteeniton vege pannari -reseptiä, mutta korvasin soijajogurtin päärynäsoseella ja gluteenittoman jauhoseoksen 4dl täysjyväriisijauhoilla ja 1dl perunajauhoilla. Kasvipohjaisena maitona käytin jälleen riisimaitoa, koska sitä löytyi kaapista.

Pannarin koostumuksesta tuli hyvin pannarimainen, eikä makukaan ollut huono. Maku muistutti rasvaista paistettua riisipuuroa.



Maidoton, munaton, vehnätön ja kauraton (luon. gluteeniton) pannari maistui hyvin


Ruisleivän jäytäminen oli myös väsyttänyt leukalihakseni, joten tuli tarve keksiä jotain pehmeämpää aamupalaa. Niinpä kokeiluun lähti Bilberry Hillin maidoton riisipuuro. Tässä reseptissä korvasin kaurakerman riisikermalla ja se toimi hyvin. Maidoton riisipuuro on paitsi hyvää, myös paljon nopeampaa ja helpompaa tehdä kuin perinteinen maitoon keitetty puuro. Riisipuuron kaveriksi keittelin nopean mustikkakeiton: pakastemustikat ja tilkka vettä (ei tarvitse lisätä paljon, kun mustikoista irtoaa myös nestettä) kiehautetaan ja lopuksi suurustetaan kylmään veteen sekoitetuilla perunajauhoilla ja maustetaan halutessaan sokerilla. 

Lopusta riisipuurosta tein vielä riisipiirakoita korvaamalla taikinakuoren vehnäjauhot täysjyväriisijauhoilla ja psylliumilla (psylliumia laitoin pussin ohjeen mukaan suhteessa nestemäärään). Taisin lopulta päätyä lisäämään nestettä ja psylliumia, koska kuoritaikina oli hieman liian murenevaa. 


Muita kokeilun aikaisia huomioita:

  • Kanan jauheliha toimii hyvin kaalilaatikossa
  • Perunamuusin voi tehdä myös riisimaitoon
  • Broilerin voi leivittää myös hapankorppujauhoilla ilman kananmunaa: hapankorppuja tehosekoittimella jauheeksi ja broilerinliha kieritellään niissä