Browniet suolaisella kinuskikastikkeella



VAROITUS! Ei terveellisiä välipaloja etsiville! 😄


Hyvänen aika sentään mitä menin tekemään... Kaikki lähti eräästä viattomasta laivareissusta, minkä lounasbuffetissa maistoin suolaisen kinuski-suklaabrownien. ...ja toisen ja kolmannenkin.

Se oli jotain niin syntisen hyvää, että päätin kokeilla tätä myös kotona. En sen kummemmin lähtenyt miettimään reseptin hiomista vielä tällä kerralla, vaan päätin kokeilla jo aiemmin hyväksi havaittua brownies-reseptiä sekä kinuskikuorrutteen ohjetta (lisäten vain suolan ja suolapähkinät).

Lopputulos oli melkolailla kuten olin aavistanutkin: syntisen hyvää ja äärettömän epäterveellistä, mutta ah niin hyvää! Reseptin kokeilu omalla vastuulla 😉



Suklaa brownies (20x20cm vuoka)
140 g   margariinia
250 g   sokeria
0,5 tl   vanilliinisokeria
65 g   tummaa kaakaojauhetta
2   kananmunaa
65 g   vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta


Mittaa margariini, sokerit ja kaakaojauhe kuumuutta kestävään kulhoon, ja sulata vesihauteella (tai mikrossa) vähän väliä sekoittaen, kunnes aineet ovat sulaneet ja seos tuntuu sormella koskettaen kuumalta. Anna jäähtyä hieman.

Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmunat raivoisasti (tätä sanaa käytettiin alkuperäisessäkin reseptissä : ) ) sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Vatkaa ”raivoisasti” vielä noin 40 kierrosta, ja kaada taikina sitten foliolla vuorattuun vuokaan.

Paista n. 160°C uunin alaosassa 20-25 minuuttia. Browniet ovat valmiita, kun levyyn pistettyyn hammastikkuun ei juurikaan enää tartu taikinaa.
(Minulta ei vielä löydy optimaalista 20x20 cm vuokaa, joten laiskana levitin taikinan n. 8x24cm leipävuokaan, ja paistoaika piteni yli 10 minuutilla koska taikinakerros oli liian paksu.)

Anna jäähtyä, ja leikkaa vaakasuunnassa keskeltä halki.



Suolainen kinuskikastike
2 dl   kuohukermaa (laktoositon tai tavallinen)
1,5 dl   fariinisokeria
1 tl   sormisuolaa

Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa ja keittele hiljalleen samalla koko ajan sekoittaen, kunnes kinuski on saavuttanut sopivan paksuuden, eli ei enää tipu liruna vispilästä. Varo keittämästä yli, sillä liian kuumaksi päässyt kinuski muuttuu jäähtyessään kovaksi!

VINKKI: Voit testata sopivaa koostumusta myös vesilasitestillä: pudota pieni pisara kinuskia kylmään veteen. Jos kinuski leviää veden pintaan tai liukenee veteen melko pian, jatka vielä keittämistä. Kun kinuskipisara jähmettyy veteen osuessaan eikä liukene heti, on kinuski sopivan paksua.

Ota kinuski liedeltä ja sekoita joukkoon suola. On vain hyvä, jos käytät sormisuolaa ja aivan kaikki suolakidehiutaleet eivät liukene kinuskiin.

Levitä kinuskikastiketta halkileikatun brownien väliin sekä pinnalle, ja ripottele päälle murskattuja suolapähkinöitä.