Suklaa-kahvimoussekakku




On tullut aika jättää taakse 13,5 vuoden työura samassa yrityksessä ja kokeilla siipiäni muualla. Läksiäiskakuksi minun oli alun perin tarkoitus tehdä vaniljakakku aidosta vaniljasta, mutta pian huomasin ettei vaniljatankoja olekaan enää niin helposti saatavilla (tai niiden hinta oli pöyristyttävä).
Nopean googlettelun tuloksena selvisi, että maailman vaniljaviljelmistä noin 75% on ollut Madagaskarilla, ja siellä syksyllä 2017 riehunut myrsky oli tuhonnut vaniljaviljelmiä niin perusteellisesti, että vaniljan kilohinta on kohonnut kalliimmaksi kuin hopean (lähde: yle.fi).
Ei vaniljaa siis.


Tämän kakun reseptin löysin sattumalta netistä, ja päätin kokeilla sitä nyt sopivan tilaisuuden koittaessa. Koristeeksi valitsin tummasuklaarouheen, pakastekuivattuja vadelmia sekä kultajauheella värjättyä mantelirouhetta.



Pohja (⌀ 20 cm kakkuun)

2   kananmunaa
100 g   voita tai margariinia
50 g   sokeria
75 g   sulatettua tummaa suklaata
2 rkl   vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja


Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa (varo ettei suklaa pääse palamaan!). Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi ainakin minuutin verran, ja lisää sitten kananmuna kerrallaan. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa ja jauhot.

Kaada taikina ⌀ 20 cm voideltuun ja leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 180°C uunissa noin 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.


Moussetäyte

150 g   maitosuklaata
75 g   tummaa suklaata
3 kpl   liivatelehtiä
0,75 dl   kahvia
0,75 dl   maitoa
0,5 rkl   sokeria
ripaus   suolaa
3 dl   kuohukermaa


Valmista kahvi. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi ja jätä sivuun. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä.
Kiehauta kahvi, maito ja sokeri kasarissa. Poista liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää maitokahviin. Sekoita joukkoon suklaapalat sekä ripaus suolaa ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vähitellen suklaaseokseen. Kaada seos irtopohjavuokaan kakkupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.


Suklaakiille

0,5 dl   kuohukermaa
0,5 dl   kahvia
75 g   tummaa suklaata
Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi. Kiehauta kuohukerma ja kahvi kasarissa. Poista liedeltä. 
Kaada suklaa kerman joukkoon, mutta älä sekoita. Anna seistä pari minuuttia.
Odotuksen jälkeen sekoita kiille tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Ota kakku jääkaapista ja irrota vuoasta. Kaada kiille päälle varovasti aloittaen keskeltä. Kiille valuu helposti yli kakun reunojen, joten tässä kannattaa olla tarkkana. 


Koristele esim. murskatuilla suolapähkinöillä tai marjoilla.