Baileys-puolukkamoussekakku (K-18)


Kotileipomo Juhlakuu ei enää harjoita liiketoimintaa, mutta omaksi sekä lähipiirini iloksi olen edelleen silloin tällöin tehnyt kakkuja ja kakunkoristeita. Ajattelinkin nyt pitkästä aikaa jakaa uuden reseptini, mistä päästiin eilen nauttimaan kaveriporukalla illanistujaisissa.

Baileys-puolukkamoussekakku (K-18) (ø24cm vuokaan)



Suklaa brownies (20x20cm vuoka)
140 g   margariinia
250 g   sokeria
0,5 tl   vanilliinisokeria
65 g   tummaa kaakaojauhetta
2   kananmunaa
65 g   vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta


Mittaa margariini, sokerit ja kaakaojauhe kuumuutta kestävään kulhoon, ja sulata vesihauteella (tai mikrossa) vähän väliä sekoittaen, kunnes aineet ovat sulaneet ja seos tuntuu sormella koskettaen kuumalta. Anna jäähtyä hieman.

Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmunat raivoisasti (tätä sanaa käytettiin alkuperäisessäkin reseptissä : ) ) sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Vatkaa ”raivoisasti” vielä noin 40 kierrosta, ja kaada taikina sitten foliolla vuorattuun vuokaan.

Paista n. 160°C uunin alaosassa 20-25 minuuttia. Browniet ovat valmiita, kun levyyn pistettyyn hammastikkuun ei juurikaan enää tartu taikinaa.

Anna jäähtyä


Baileys-täyte:
4   liivatelehteä
1,5 rkl   vettä
1,5 dl   Baileys-likööriä
200 g   mascarpone-juustoa
3 dl   kuohukermaa


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita Baileys tasaisesti mascarponen joukkoon.

Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan ja sekoita liivateseos mascarpone-Baileys-seokseen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti mascarpone-Baileys-seokseen.

Levitä seos täysin jäähtyneen brownies-pohjan päälle ja laita jääkaappiin sillä välin kun teet toisen täytekerroksen (tai odota mielellään pari tuntia jotta kerros ehtii hyytyä kunnolla ennen toisen kerroksen lisäämistä).



Puolukkamoussetäyte:
4   liivatelehteä
1,5 rkl   vettä
200 g   puolukkasosetta
200 g   vaniljarahkaa
3 dl   kuohukermaa


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita puolukkasose ja vaniljarahka keskenään.

Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos tasaisesti puolukkarahkaseokseen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se puolukkarahkaan. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen.

Levitä seos ensimmäisen täytekerroksen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti, tai mielellään yön yli.


Puolukkamousse on mukavan kirpeä, mutta myös melko voimakasmakuinen. Seuraavalla kerralla tekisinkin kerrokset toisinpäin – puolukkamousse alimmaiseksi – jotta maut erottuisivat paremmin suussa. Puolukkamoussea voi halutessaan makeuttaa hieman sokerilla, jos kirpeys ei ole niin mieleen. Itse en lisännyt sokeria lainkaan, sillä pidän kirpeydestä.