Jouluinen omena-rahkakakku


Näin joulun alla rahkakakutkin saavat uusia makuyhdistelmiä. Tässä piparin, omenan ja kanelin makuinen versio.


JOULUINEN OMENA-RAHKAKAKKU:

Pohja (ø20cm):
125 g   pipareita (gluteenittomia tai tavallisia)
55 g   margariinia (laktoositon tai tavallinen)

Täyte:
5   liivatelehteä
1,8 dl   vispikermaa (laktoositon tai tavallinen)
180 g   vaniljarahkaa (laktoositon tai tavallinen)
260 g   omenasosetta (esim. Piltti)
1,8 tl   vanilliinisokeria
0,5 tl   kanelia
0,3 dl   sokeria
1,5 rkl   omenamehua

Kiille:
0,7 dl   vettä
165 g   omenasosetta
0,8 dl   hyytelösokeria


Murskaa piparit pieniksi murusiksi ja sekoita sulatettu margariini niiden joukkoon. Painele tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.


Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi. Sekoita vaniljarahka, omenasose, kaneli ja sokerit keskenään. Vatkaa vispikerma erillisessä kulhossa vaahdoksi.

Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja liuota ne kiehuvan kuumaan omenamehuun. Lisää liivateseos rahka-omenaseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkooon kermavaahto, ja levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin, tai mielellään seuraavaan päivään.


Kiillettä varten mittaa vesi sekä omenasose kattilaan ja kiehauta. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, ja ota kattila pois lämmöltä. Jäähdytä kiillettä hieman vähän väliä sekoittaen. Kun kiille on hieman jäähtynyt, lusikoi se hyytyneen kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vielä hetki ennen tarjoilua.