Vadelmaparfait mustikkakastikkeella

Kotileipomo Juhlakuu piti eilen hyvin pienimuotoiset perustamisjuhlat, ja illan menu koostui (ajanpuutteen vuoksi) ”salaisella reseptilläni” tehdystä pizza bolognesesta sekä vadelma parfaitista, jonka reseptin löysin pari päivää sitten tietokoneeltani.

Tämä resepti on löytynyt aikoinaan muistaakseni Pirkka-lehdestä, ja olen tehnyt sitä kerran aikaisemmin. Muistelin, että tämä jäädyke olisi ollut hankala tehdä, mutta sitä se ei todellakaan ole. Ainoa vaihe minkä tässä reseptissä voi luokitella hankalaksi, on kananmunan erottaminen, mutta jos se luonnistuu, niin tämä jäädyke on helppo nakki. Ja erittäin herkullinen!



Vadelmaparfait
3   keltuaista
2 rkl   tomusokeria
3 dl   vispikermaa (laktoositon tai tavallinen)
2 tl   vanilliinisokeria
2 dl   vadelmahilloa
(1 rkl   sitruslikööriä)


Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vanilliinisokerilla. Nosta kylmään. Mausta hillo halutessasi sitrusliköörillä (minä en maustanut). Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahdon joukkoon kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Lisää hillo ja sekoita vain hieman, jolloin seos jää marmorimaisen kirjavaksi.

Lusikoi jäädyke kylmällä vedellä kasteltuun rengasvuokaan (tilavuus 1l), jonka torvi on avoin (tämä kohta herätti juhlavieraissa ihmetystä – mitä tarkoittaa että rengasvuoan torvi on avoin, ja miksi sen täytyy olla?). Peitä vuoka foliolla ja pakasta vähintään 3-4 tuntia, mielellään yli yön.

Ota jäädyke jääkaappiin pehmenemään noin 45 minuuttia ennen tarjoilua. Kasta vuoka muutaman sekunnin ajan kiehuvaan veteen ja kumoa tarjolle. Koristele jäädyke mustikoilla tai vadelmilla.



Mustikkakastike
200 g   jäisiä mustikoita
2-3 rkl   tomusokeria
½ – 1 dl   appelsiinimehua


Jauha kohmeiset mustikat ja tomusokeri sileäksi soseeksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa appelsiinimehulla. Tarjoa kastike erikseen kastikekannusta.